TARA FLORILOR

Expozitia de la Keukenhof este evenimentul numarul 1 al industriei horticole olandeze, din cate stiu eu cea mai mare din lume (s-ar putea ca Kenya, Thailanda sau Etiopia sa aibe ceva de comentat, dar asa stiu eu). De altfel, cand decolezi de pe aeroportul Schiphol, nu se poate sa nu vezi campurile florale (ziua) si serele luminate (noaptea) de pe campia de langa Amsterdam. Keukenhof dateaza din 1949 cand primarul din localitatea Lisse (municipalitatea de care apartine Keukenhof-ul) s-a gandit ca n-ar fi o idee rea sa organizeze o expozitie florala pentru toti cultivatorii de flori din Europa, cu un accent pe inovatie, incurajand prezentarea celor mai stranii hibrizi. Astazi, la 62 de ani de la prima expozitie, nu mai putin de 7 milioane de bulbi de flori sunt plantati de zeci de producatori, creand un peisaj de basm…
Nu o sa fie un post prea lung… pozele povestesc cat 1000 de pagini de text. Vreau doar sa va spun ca este vital sa va duceti pe o zi cu mult soare – noi am avut bafta si am avut o zi perfecta, cu un cer albastru cum numai Olanda are.
Eu am fost in jurul datei de 1 mai, dar perioada cea mai indicata este mijlocul lui aprilie. Expozitia este deschisa in perioada 24 martie – 20 mai 2011, iar celebra Flower Parade, evenimentul cel mai important din cele 2 luni cat e deschisa expozitia are loc in zilele de 15, 16 si 17 aprilie, adica taman de Duminica Floriilor…!
Nu pot sa va spun decat ca pe langa superbele specii de flori pe care nu le-ati mai vazut probabil niciodata si campurile multi-colore mestesugite de adevarati artisti, puteti sa va dati si cu barca pe un mic lac, sa va urcati in moara de vant pentru o panorama a zonei sau sa admirati serele cu flori exotice cum ar fi orhideele care nu pot fi lasate afara (in martie si aprilie, in Olanda poate fi foarte rece !)
Perioada expozitiei: 24 martie – 20 mai 2011
Biletul de intrare: 14,50 euro (adulti), 7 euro (pentru copii intre 4 si 11 ani)

Cum ajungi acolo la Keukenhof

De la Bucuresti, ai curse directe operate de KLM si Tarom. Oferta KLM incepe cu preturi de la 159 euro, dar daca vreti sa calatoriti in jurul datelor cand are loc Flower Parade, gasiti bilete pe la vreo 185 euro.
Nu exista curse low-cost pana la Amsterdam, cel mai apropiat aeroport deservit de un low-cost este Eindhoven unde Wizz-ul zboara din Bucuresti. Cand calculati cea mai buna varianta, luati in considerare si pretul trenului de la Eindhoven la Amsterdam care e destul de mare… biletul de avion poate fi mai ieftin, dar tot transportul per total poate fi mai scump.
Pentru a merge cu transportul in comun la expozitia florala, puteti lua autobuzele speciale care pleaca de la aeroportul Schiphol, centrul orasului Leiden (de langa gara) si Den Haag Centraal. Costul unui bilet de autobuz + intrarea la expozitie este de 21 euro. Daca plecati din Amsterdam, puteti lua un bilet la 25 euro care acopera costul transportului cu autobuzul pana la aeroportul Schiphol + autobuzul Schiphol – Keukenhof + intrarea.

Cazare Keukenhof

Amsterdamul este o locatie scumpa. Nu o sa gasiti prea multe locuri ieftine. Uitati-va pe http://www.booking.com/ pentru oferte. Verificati de asemenea si pretul Ibis-ului de langa gara Centraal, puteti avea surprise chiar placute

Cand sa mergeti la Keukenhof

Oricand in perioada expozitiei. Cum am spus, pe 15 – 17 aprilie este Flower Parade, iar pe 30 aprilie este Ziua Reginei care se sarbatoreste printr-un mega-party pe strazile din Amsterdam… Am fost de Ziua Reginei si chiar e fain, dar pretul la hoteluri se ridica pan’la cer si nici nu prea gasiti locuri… Dar incercati, merita sa vedeti un oras intreg dansand pe strazi cu DJ mixand din 300 in 300 metri si o atmosfera de sarbatoare cum numai olandezii stiu s-o faca.

Harta Keukenhof

Imagini Keukenhof


Pe soseaua spre Keukenhof… bicicleta si campuri cu lalele 🙂 Atat de olandez !
Welcome to Keukenhof
Flasneta e de nelipsit
Doamnelor si domnilor, acesta este Keukenhof !!!
In sera de flori exotice
Un rau de flori
Organizatorii au adus si cateva animale pentru copii… inclusiv o lama (mai precis, o vicuna)
Suntem in Olanda, deci nu se poate sa nu fie si o moara de vant !
Culorile tricolorului olandez
si din nou, o portie de flori !
Un nou rau de flori
Sabotii de lemn – un alt simbol al Olandei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PIATA DE LA SEZEGED

culturi de flori

MOSTENIREA MEGE MAI DEPARTE