CULTURI DE TRANDAFIRI

rintr-un proiect finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” din vechiul PNDR, Csiki Tunde Viorica din comuna Ciumbrud, judetul Alba, a accesat fonduri europene nerambursabile in valoare de 25.000 euro, pentru a dezvolta o plantație de trandafiri, adaptata la standarde comunitare.

Realizarea acestui proiect a reprezentat pentru beneficiara modalitatea de a dezvolta afacerea de familie, respectiv o plantatie de trandafiri care se intindea pe 2.200 m², potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Scopul urmarit de tanara fermiera din Ciumbrud a constat in dezvoltarea si adaptarea exploatatiei la standardele comunitare, prin achizitionarea de utilaje si echipamente tehnologice performante, care pot eficientiza munca depusa la cultivarea trandafirilor si sunt capabile sa asigure un randament ridicat si un consum mai mic pe unitatea de suprafata.

Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului pomicol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare printr-o utilizare mai buna a factorilor de productie. Obiectivul specific este dat de cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si a volumului productiei destinate comercializarii pentru ca exploatatia sa devina viabila economic.

Obiectivele economice au fost realizate prin cresterea veniturilor fermei, imbunatatirea performantelor ei generale si alinierea la cerintele tehnologice moderne, care presupun existenta unor dotari corespunzatoare.

Echipamentele achizitionate prin proiect au fost: o masina de plantat, un plug cu vibratie hidraulica pentru scos trandafiri (pentru recoltat) si un atomizor (recipient pentru stropit).

Din resurse proprii, beneficiara a cumparat un motocultor de 9 CP si o masina de tocat resturile vegetale care raman pe camp.

Prin implementarea proiectului, beneficiara a reusit sa creasca cifra de afaceri cu pana la 80% si suprafata cultivata cu trandafiri de la 2.200 m² la 5.000 m². Prin specificul ei, aceasta investitie prezinta durabilitate financiara, contribuie la dezvoltarea economica si sociala a zonei si are in vedere protecția mediului.

Proiectul poate fi transferat de companii din sectorul horticol in vederea dezvoltarii economice durabile a afacerii.

Diseminarea rezultatelor permite cunoasterea acestei experiente antreprenoriale ca un exemplu perfect transferabil la nivelul altor intreprinderi si regiuni.


In perioada de vegetatie se urmaresc lucrarile de irigare, fertilizare si protectie impotriva bolilor si daunatorilor a culturii trandafirilor.


Trandafirii necesita o buna aprovizionare cu macroelemente (azot, fosfor, potasiu) si microelemente (in special bor, mangan, zinc). In cursul anului trandafirii trebuie sa primeasca, la metru patrat, 10-12 grame azot (substanta activa), 7-9 g fosfor, si 14-16 g potasiu. Ingrasamintele se dau in trei reprize, o jumatate toamna iar restul la inmugurit si inainte de inflorit. La trei ani se administreaza sulfat de magneziu 3-4 g/mp si borax 4-5 g/mp. Toamna se aplica 2-4 kg/mp gunoi, iar o data la 3 ani 200 g/mp praf de var.Nevoile de apa se asigura prin udarea solului si nu prin aspersiune deoarece depreciaza florile si favorizeaza bolile. Daca este seceta se uda inainte de primul si al doilea val de inflorire, iar in restul perioadei de vegetatie, de cate ori este nevoie cu 20-30 l apa/mp.Bolile principale ale trandafirilor sunt fainarea, patarea neagra si rugina. In perioada de vegetatie, tratamentele se executa la doua saptamani incepand din luna mai cu fungicide, la care se pot alatura insecticide pentru combaterea afidelor, acarienilor si paduchilor testosi.



Demonstratie practica - trandafiri pentru dulceata



trandafiri pentru dulceata - cultura alternativa profitabilaConsilieri din cadrul Directiei pentru Agricultura Judetene Iasi au organizat impreuna cu elevii si cadrele didactice o demonstratie practica la lotul de trandafiri pentru dulceata. Actiunile demonstrative organizate la loturile infiintate au avut drept scop promovarea altor culturi alternative la culturile traditionale.


Lotul demonstrative a fost infiintat in toamna anului 2014. Materialul saditor autentic, certificate si adaptat la conditiile climatice locale a fost pus la dispozitie de Famous roses din soiurile Rosa Damascena si ‘Rose de Rescht’.
Rosa Damascena (Trandafir de Dulceata, Ceai si Ulei Esential). La maturitate Rosa Damascena Trigintipetala are o inaltime de 1,5 - 1,8 metri; ca forma si marime arata aproximativ ca un maces. Frunzele au culoarea verde-deschis cu o tenta cenusie. Florile de culoare roz au aproximativ 30 de petale, de unde si numele de Trigintipetala. Florile au un parfum dulceag extrem de puternic si cresc grupate in ciorchini. Trandafirul Rosa DamascenaTrigintipetala infloreste abundent de la sfarsitul lunii Mai pana la sfassitul lunii Iunie.
‘Rose de Rescht’ este un alt soi de trandafir recomandat pentru dulceata, sirop, ceai, poate ajunge la o inaltime la maturitate de 60-80 cm si infloreste abundent, in valuri, o data la 3-4 saptamani. Este un trandafir foarte frumos si extrem de parfumat. Este foarte rezistent la ger, boli si daunatori. Tufele sunt altoite si produc flori din primul an de la plantare. Plantarea se face la 80-90cm intre plante pe rand si intre randuri se lasa cel putin 1m.
Demonstratia practica de astazi, a constat in marcotaj aerian musuroit pentru inmultirea trandafirilor si in lucrari de intretinere a culturii.
Pentru marcotaj ramurile tinere se apleaca si se pun in contact cu solul prin ingroparea partiala intr-un sant de 10-15 cm adancime, iar varful se paliseaza in pozitie verticala de un tutore.
De la trandafirii pentru dulceata se utilizeaza petalele florilor, care se pot folosi pentru dulceata, sirop, extragerea uleiului de trandafir, industria de parfumuri.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PIATA DE LA SEZEGED

culturi de flori

MOSTENIREA MEGE MAI DEPARTE